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U.S. Department 400 Seventh Street, S.W.
of Transportation Washington, D.C. 20590

Pipeline and NOV. -3 2005
Hazardous Materials Safety
Administration

Mr. Ed Mansell Ref. No.: 05-0199
P.O. Box 310

4825 E. Kearney

Springfield, OH 65801

Dear Mr. Mansell:

This is in response to your August 18, 2005 letter requesting clarification of the
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to structural
integrity of cargo tanks. Specifically, you ask whether the following allowable stress for
stress concentrations are acceptable under the structural requirements for cargo tanks
under § 178.345-3 of the HMR:

Primary Stress Allowable: 1.5xSa*E, where Sa is the 1998 ASME
Code allowable stress, and E is the joint
efficiency; and

Primary + Secondary Stress Allowable: 3xSa*E, where Sa is the 1998 ASME Code
allowable stress, and E is the joint
efficiency.

Section 178.345-3(b) specifically requires cargo tank designers to use Appendix G of the
American Society of Mechanical Engineers (ASME) Code when considering stress
concentrations which occur at pads, cradles, or other supports. Provided the stress
concentrations occur at pads, cradles, or other supports, Appendix G of the ASME Code
is mandatory when considering designing DOT specification cargo tanks.

I hope this information is helpful.

Sincerely,

PNV
H ’ p i
LA ~ Z
"Susan Gorsky
Acting Director
Office of Hazardous Materials Standards
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From: Ed Mansell Thursday, August 18, 2005
P.O. Box 310 Ref.: 178345-2STR

4825 E. Kearney
Springfield, MO 65801
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To: Office of Hazardous Materials 93 5,]46 Y,-

Research and Special Programs Administration
U.S. Department of Transportation
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Sec. 178.345-3 Structural integrity. J 0\5— - 0 !q?

(a) General requirements and acceptance criteria.

(1) The maximum calculated design stress at any point in the cargo tank wall may not exceed the maximum
allowable stress value prescribed in Section VIII of the ASME Code (IBR, see Sec. 171.7 of this subchapter), or
25 percent of the tensile strength of the material used at design conditions.

®) ASME Code design and construction. The static design and construction of each cargo tank must be in
accordance with Section VIII of the ASME Code. The cargo tank design must include calculation of stresses
generated by the MAWP, the weight of the lading, the weight of structures supported by the cargo tank wall and
the effect of temperature gradients resulting from lading and ambient temperature extremes. When dissimilar
materials are used, their thermal coefficients must be used in the calculation of thermal stresses.

(1) Stress concentrations in tension, bending and torsion which occur at pads, cradles, or other supports must
be considered in accordance with appendix G in Section VIII of the ASME Code.

(2) Longitudinal compressive buckling stress for ASME certified vessels must be calculated using paragraph
UG-23(b) in Section VIII of the ASME Code. For cargo tanks not required to be certified in accordance

with the ASME Code, compressive buckling

Paragraph (a) (1) states that the allowable stress value shall be in accordance with Section VIII of the ASME Code.
However, paragraph (b)(1) makes an exception for stress concentrations in tension, bending and torsion, which occur at

pads, cradles, or other supports.

Therefore, based on Appendix G which references WRC-107 and WRC-297 bulletins, the allowable stress for stress
concentrations would be:

Primary Stress Allowable: 1.5xSa*E, where Sa is the ASME allowable, and E the joint efficiency
Primary + Bending Stress Allowable:  3xSa, where Sa is the ASME allowable, and E is the joint efficiency
Question: Is the interpretation as stated above correct?
Sincerely,

Ed Manselll



